A mindennapi főzés során gyakran előfordul, hogy zsíros ételmaradék kerül a mosogatóba. Sokan úgy gondolják, hogy egy kis olaj vagy szósz nem okoz gondot, hiszen a víz majd lemossa. Az igazság azonban az, hogy a zsíros maradványok hosszú távon komoly problémákat idézhetnek elő a lefolyórendszerben – nemcsak a háztartásokban, hanem a városi csatornahálózatban is.
Mi történik, ha zsírt öntünk a lefolyóba?
A zsiradék – legyen az olaj, vaj, szaft vagy zsíros ételmaradék – melegen még folyékony, de amint lehűl a lefolyócsövekben, megszilárdul. A kihűlt zsír a csövek falára rakódik, és ott lassan lerakódásokat képez. Ezek a rétegek idővel egyre vastagabbak lesznek, és:
- csökkentik a cső keresztmetszetét, így lassul a víz lefolyása,
- dugulást okozhatnak, ha a zsír teljesen elzárja az áramlás útját,
- kellemetlen szagokat eredményezhetnek, mivel a lerakódott ételmaradékok rothadásnak indulnak,
- kárt tehetnek a csatornahálózatban, különösen, ha nem csak egy-egy háztartás, hanem sok felhasználó önti a zsírt a lefolyóba.
A zsíros lerakódások hosszú távú hatásai
A legnagyobb problémát nem feltétlenül a kis mennyiségű zsír okozza, hanem a folyamatosan, rendszeresen a lefolyóba kerülő mennyiség. A zsíros anyagok más szennyeződésekkel – például ételdarabkákkal, tojáshéjjal, liszttel, kávézaccal – együtt sűrű, ragacsos masszává alakulnak, amely egyre erősebben tapad a csövek falához.
A szakemberek szerint a városi csatornarendszerekben ezek a zsíros-hulladékos dugók alakulhatnak ki, amelyek hatalmas méretet is ölthetnek. Az ilyen elzáródások eltávolítása rendkívül költséges és időigényes.
Milyen ételek veszélyesek a lefolyóra?
A következő élelmiszerek zsírtartalmuk miatt különösen károsak, ha a lefolyóba kerülnek:
- sült húsok és szaftos fogások maradéka,
- használt sütőolaj,
- tepertő, szalonna zsírja,
- vaj, margarin,
- zsíros tejtermékek (pl. tejföl, sajtmaradék),
- majonézes, olajos saláták öntete.
Mit tehetünk, hogy megelőzzük a dugulást?
Hasznos tippek:
- Ne öntsük a zsírt a lefolyóba! A használt olajat inkább gyűjtsük egy külön flakonba, majd adjuk le veszélyes hulladékként.
- Töröljük ki a zsíros edényeket papírtörlővel, mielőtt elmosogatjuk őket.
- Használjunk szűrőt a mosogató lefolyójában, hogy felfogja az ételmaradékokat.
- Rendszeresen öblítsük át a lefolyót forró vízzel, de ne zsírral együtt!
- Használjunk természetes tisztítószereket, például szódabikarbónát és ecetet, hogy megelőzzük a lerakódásokat.
Végezetül
A zsíros ételmaradékok és olajok lefolyóba öntése nemcsak a saját otthonunkban, hanem a közösségi csatornahálózatban is súlyos gondokat okozhat. Egy kis odafigyeléssel és felelős magatartással azonban megelőzhetjük a dugulásokat, megóvhatjuk a környezetet és jelentős költségektől kímélhetjük meg magunkat.