A konyhai lefolyó az egyik leginkább igénybe vett része otthonunknak. Mindennap használjuk mosogatáskor, főzéskor vagy takarítás közben. Mégis sokan hajlamosak elfelejteni, hogy nem minden anyag való a lefolyóba, és a helytelen használat akár súlyos duguláshoz is vezethet. Az alábbiakban bemutatjuk az 5 leggyakoribb hibát, amelyek biztosan problémát okoznak, ha nem figyelünk rájuk.
1. Ételmaradékok a lefolyóban
Az egyik leggyakoribb dugulásforrás az, amikor a tányérról vagy edényről a nagyobb ételdarabok közvetlenül a lefolyóba kerülnek.
Miért probléma?
- A keményebb ételmaradékok (pl. csont, magok) elakadnak a csőben.
- A puhább, de ragadós ételek (pl. tészta, rizs) vizet szívnak magukba, megduzzadnak és könnyen elzárják a víz útját.
Megelőzési tippek:
- Mosogatás előtt kapard le az ételmaradékokat a kukába vagy a komposztba.
- Használj szűrőt a mosogató lefolyójában, hogy felfogja a kisebb darabokat is.
2. Zsiradék és olaj a lefolyóban
Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a lefolyóba öntött olaj és zsír az egyik legveszélyesebb dugulásforrás.
Miért probléma?
- A meleg zsír folyékony állapotban könnyen lefolyik, de lehűléskor megdermed és a cső falára tapad.
- Idővel egyre több szennyeződés ragad hozzá, ami teljes dugulást okozhat.
Megelőzési tippek:
- A használt olajat gyűjtsd külön edényben, majd add le hulladékgyűjtő helyen.
- A serpenyőt töröld ki papírtörlővel mosogatás előtt, hogy a maradék zsír ne kerüljön a lefolyóba.
3. Kávézacc a mosogatóban
A kávézacc sokak számára ártalmatlannak tűnik, de a csövekben súlyos problémát okozhat.
Miért probléma?
- A zacc szemcséi nem oldódnak fel, és idővel lerakódást képeznek.
- Más szennyeződésekkel összetapadva szilárd masszát alkot, ami nehezen távolítható el.
Megelőzési tippek:
- A kávézaccot gyűjtsd külön, és hasznosítsd kertben talajjavítóként vagy szagtalanítóként.
- Ne mosd le közvetlenül a kávéfőző tartalmát a mosogatóba.
4. Nem megfelelő tisztítás és karbantartás
A lefolyó rendszeres tisztítása nemcsak higiéniai okokból fontos, hanem a dugulások megelőzéséhez is.
Miért probléma?
- A szennyeződések és zsíros lerakódások lassan, észrevétlenül halmozódnak fel.
- Ha nem történik időszakos tisztítás, a kisebb eltömődésekből gyorsan komoly dugulás lesz.
Megelőzési tippek:
- Hetente egyszer önts a lefolyóba forró vizet, hogy feloldja a friss zsírréteget.
- Használj szódabikarbóna és ecet kombinációt havonta, ami természetes módon tisztítja a csöveket.
5. Higiéniai termékek és egyéb idegen tárgyak a lefolyóban
Bár a konyhában ritkábban fordul elő, mégis előfordulhat, hogy véletlenül ide nem illő tárgy kerül a lefolyóba.
Miért probléma?
- A szivacs, törlőkendő vagy fóliadarab teljesen elzárhatja a csövet.
- Ezeket a duguláselhárítók is nehezebben távolítják el, gyakran szétszerelés szükséges.
Megelőzési tippek:
- Soha ne dobj a lefolyóba semmilyen nem lebomló anyagot.
- Ügyelj arra, hogy mosogatás közben ne sodródjon bele semmilyen konyhai eszköz vagy törlőkendő darab.
Végszó
A konyhai dugulások nagy része megelőzhető lenne, ha odafigyelünk a helyes használatra és a rendszeres karbantartásra.
A fenti 5 hiba mindegyike könnyen elkerülhető, ha:
- szűrőt használunk,
- kerüljük a zsiradék lefolyóba öntését,
- nem hagyunk ételmaradékot a csövekben,
- rendszeresen tisztítjuk a rendszert.
Ezzel nemcsak a kellemetlen dugulásokat előzhetjük meg, hanem hosszú távon pénzt és időt is megtakarítunk.