sink-1417458_1280

5 hiba, ami garantáltan dugulást okoz a konyhában

A konyhai lefolyó az egyik leginkább igénybe vett része otthonunknak. Mindennap használjuk mosogatáskor, főzéskor vagy takarítás közben. Mégis sokan hajlamosak elfelejteni, hogy nem minden anyag való a lefolyóba, és a helytelen használat akár súlyos duguláshoz is vezethet. Az alábbiakban bemutatjuk az 5 leggyakoribb hibát, amelyek biztosan problémát okoznak, ha nem figyelünk rájuk.

1. Ételmaradékok a lefolyóban

Az egyik leggyakoribb dugulásforrás az, amikor a tányérról vagy edényről a nagyobb ételdarabok közvetlenül a lefolyóba kerülnek.
Miért probléma?

  • A keményebb ételmaradékok (pl. csont, magok) elakadnak a csőben.
  • A puhább, de ragadós ételek (pl. tészta, rizs) vizet szívnak magukba, megduzzadnak és könnyen elzárják a víz útját.

Megelőzési tippek:

  • Mosogatás előtt kapard le az ételmaradékokat a kukába vagy a komposztba.
  • Használj szűrőt a mosogató lefolyójában, hogy felfogja a kisebb darabokat is.

2. Zsiradék és olaj a lefolyóban

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a lefolyóba öntött olaj és zsír az egyik legveszélyesebb dugulásforrás.
Miért probléma?

  • A meleg zsír folyékony állapotban könnyen lefolyik, de lehűléskor megdermed és a cső falára tapad.
  • Idővel egyre több szennyeződés ragad hozzá, ami teljes dugulást okozhat.

Megelőzési tippek:

  • A használt olajat gyűjtsd külön edényben, majd add le hulladékgyűjtő helyen.
  • A serpenyőt töröld ki papírtörlővel mosogatás előtt, hogy a maradék zsír ne kerüljön a lefolyóba.

3. Kávézacc a mosogatóban

A kávézacc sokak számára ártalmatlannak tűnik, de a csövekben súlyos problémát okozhat.
Miért probléma?

  • A zacc szemcséi nem oldódnak fel, és idővel lerakódást képeznek.
  • Más szennyeződésekkel összetapadva szilárd masszát alkot, ami nehezen távolítható el.

Megelőzési tippek:

  • A kávézaccot gyűjtsd külön, és hasznosítsd kertben talajjavítóként vagy szagtalanítóként.
  • Ne mosd le közvetlenül a kávéfőző tartalmát a mosogatóba.

4. Nem megfelelő tisztítás és karbantartás

A lefolyó rendszeres tisztítása nemcsak higiéniai okokból fontos, hanem a dugulások megelőzéséhez is.
Miért probléma?

  • A szennyeződések és zsíros lerakódások lassan, észrevétlenül halmozódnak fel.
  • Ha nem történik időszakos tisztítás, a kisebb eltömődésekből gyorsan komoly dugulás lesz.

Megelőzési tippek:

  • Hetente egyszer önts a lefolyóba forró vizet, hogy feloldja a friss zsírréteget.
  • Használj szódabikarbóna és ecet kombinációt havonta, ami természetes módon tisztítja a csöveket.

5. Higiéniai termékek és egyéb idegen tárgyak a lefolyóban

Bár a konyhában ritkábban fordul elő, mégis előfordulhat, hogy véletlenül ide nem illő tárgy kerül a lefolyóba.
Miért probléma?

  • A szivacs, törlőkendő vagy fóliadarab teljesen elzárhatja a csövet.
  • Ezeket a duguláselhárítók is nehezebben távolítják el, gyakran szétszerelés szükséges.

Megelőzési tippek:

  • Soha ne dobj a lefolyóba semmilyen nem lebomló anyagot.
  • Ügyelj arra, hogy mosogatás közben ne sodródjon bele semmilyen konyhai eszköz vagy törlőkendő darab.

Végszó

A konyhai dugulások nagy része megelőzhető lenne, ha odafigyelünk a helyes használatra és a rendszeres karbantartásra.
A fenti 5 hiba mindegyike könnyen elkerülhető, ha:

  • szűrőt használunk,
  • kerüljük a zsiradék lefolyóba öntését,
  • nem hagyunk ételmaradékot a csövekben,
  • rendszeresen tisztítjuk a rendszert.

Ezzel nemcsak a kellemetlen dugulásokat előzhetjük meg, hanem hosszú távon pénzt és időt is megtakarítunk.

Tags: No tags